//
estàs llegint...
Deutschland, Política

Una fita històrica/Ein geschichtlicher Termin

De vegades em fa l’efecte que l’Univers es conjura per juntar les peces gegantines d’un trencacaps còsmic. I m’agrada pensar que tot acaba encaixat amb la meua petita galaxia personal. Semblarà absolutament egocèntric, ho sé. Però hi ha certes “alineacions planetàries” que així m’ho fan creure.
(Gleich auf Deutsch! Sei bitte geduld!)

Bemalte Fahnen

Bemalte Fahnen

 

El proper diumenge, 9 de novembre de 2014, se celebra el 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín. Més de 45 anys després d’acabada la Segona Guerra Mundial, es posava fi a una frontera absurda a la capital alemanya, derivada d’aquesta guerra terrible. Però no només commemorem aquest fet, per ell mateix suficientment rellevant, sinó també l’ensorrament d’un vell ordre mundial que dividia el planeta sencer en dos bàndols antagònics i irreconciliables. Dues visions del món que a punt van estar de provocar l’holocaust total d’un infern termonuclear en una nova i definitiva guerra mundial. Al final, només la desintegració de la superpotència soviètica va permetre la desaparició d’aquesta frontera planetària.

der Mauer zestören

der Mauer zestören

 

L’etapa d’apertura iniciada pel Premier rus Gorbàtxov, la Perestroika, va comportar una nova forma d’actuar dels polítics-dinosaures de l’Est que implicava una certa transparència (Glasnost) a la que no estaven massa acostumats. La famosa roda de premsa de Schabowski és la xispa que provocarà una reacció en cadena, que acabarà amb el Mur de Berlín i amb la República Democràtica d’Alemanya, primer, i amb el règim comunista de la URSS i de tot el bloc prosoviètic, després. S’iniciava una era d’esperança a tota la Humanitat i tothom es permetia somniar en un únic món en pau que caminara cap a eixe futur que prometien les visions de la ciència-ficció al proper i màgic any 2000.

ein Vopo läuft nach Westdeutschland

ein Vopo läuft nach Westdeutschland

Però el podriment intrínsec de la superpotència supervivent i el fet que els nordamericans es quedaren sense un contrapés que limitara o evitara la seua hegemonia com els amos absoluts del planeta, va acabar de soca-arrel amb tots els somnis de l’Era d’Aquari. Tots ens vam acostumar ràpidament al nou Statu Quo, on l’Imperi Nordamericà imposava la seua Pax amb el suport de l’Unió Europea en el paper de Gàlia . Els punts de pressió de l’Imperi tenien lloc al limes més llunyà, a l’Orient proper i mitjà; a l’extrem Orient, un drac dorment començava a despertar i a espolsar-se la seua peresa milenària amb la intenció de lluitar per eixa hegemonia planetària amb una nova bandera roja desllavaçada.

Berliner Mauer

Berliner Mauer

Si punxeu al següent enllaç, trobareu tota la informació interessant i en tots els formats sobre el Mur de Berlín. (Audio und Video zum Thema auch auf Deutsch!)

I l’Univers ha decidit, aquest diumenge, encaixar dos peces més i dibuixar junts dos aspectes que defineixen qui sóc jo hui: Deutschland i Catalunya.  El proper diumenge, doncs, no només celebrarem la caiguda del Mur de Berlín el 9 de novembre d’un passat 1989: el 9N celebrarem la caiguda d’un mur sense ciment, la promesa d’un futur millor, en democràcia i llibertat i la creació d’un Estat nou sobre la base de la mare d’una nació més gran. Com aquell dia de fa 25 anys, els esdeveniments històrics passaran com una onada pacífica, festiva i il·lusionant, sobre la qual res podran fer els que hui se n’oposen.

9N2014

9N2014

votar és Democràcia

votar és Democràcia

I vindrà el demà tranquil. I allò que hui pareix difícil, quan no impossible, esdevindrà quotidià i real. Res hi ha més natural que els ciutadans donem la nostra opinió sobre com i de quina manera volem viure el nostre futur. Fa 25 anys, a la RDA, una dictadura polsosa i podrida vigilava, coaccionava i obligava al poble a seguir les seues ordres. Com aquella no menys polsosa i podrida que ho feia a l’Estat espanyol des del ’39 al ’75! Amb raó o sense. Sense explicacions. Amb tones i tones de lleis, constitucions i articles de Dret però sense justícia, sense sentit, sense sentiments. Les persones han de viure sota l’ordre de les lleis i l’administració de justícia. Però quan les lleis són injustes, els ciutadans ens hem de rebelar contra elles i reorganitzar les nostres vides amb noves lleis i nous instruments de justícia, millors, més sans i més lliures.

Katalonien, ein neuer Staat in Europa

Katalonien, ein neuer Staat in Europa

Als llibres d’Història hi ha un munt de casos: des de les lleis de l’Apartheid sudafricà o del segregacionisme racial als USA, al colonialisme britànic en Palestina i la Índia o el francès a Algèria o Indoxina. Des de les lleis antisemites dels nazis a les ocupacions territorials de Estònia, Letònia i Lituània, entre d’altres. I no em valen els casos desgraciats de les guerres balcàniques; els pobles civilitzats saben i poden arreglar les coses amb  actituds respectuoses i pacífiques: la secessió de Noruega de Suècia, o la de la República Txeca i Eslovàquia en són dos exemples. Europa, per fi, hauria de vetllar perquè això fóra d’aquesta manera i no d’una altra. I que no intenten enganyar a ningú: cap banc ni cap empresa fugirà de Catalunya. No és que siguen patriotes, cap d’ells ho és més que de l’or de les seues monedes, però no deixaran que el nínxol de negoci l’ocupe ningú més que ells. A quin sant deixaran 7’5 milions de clients en una zona estratègica d’Europa i amb un teixit industrial i econòmic potent en mans dels seus competidors? A canvi de què? Espanya no està per donar moltes prebendes extraordinàries i l’exèrcit va deixar de ser una opció per potència al segle XVII i per vergonya des del 86, quan Espanya va entrar a l’Unió Europea i l’OTAN.

Kinder mit Unabhängigkeitsfahnen

Kinder mit Unabhängigkeitsfahnen

A Catalunya, el Dr. King té un somni. Rosa Parks s’assenta tranquil·la a qualsevol seient de l’autobús. I un vellet moreno, amb ulleres rodones i roba esparracada camina alegre i decidit davant de multituds per reclamar el que és just, amb pau, sense violència.

El diumenge, doncs, toca gaudir d’una jornada històrica. Poques vegades a la vida l’Univers decideix recolocar les peces del trencaclosques i escriure pàgines de la Historia davant dels nostres ulls. Només espere que els valencians prenguen exemple del que és una societat dinàmica, oberta, implicada, decidida i unida. Junts ho podem tot! Els poetes són qui millor saben explicar-nos-ho; en una frase molt millor que jo en tot aquest text tan llarg! I en la nostra llengua en tenim de molt bons: “Perquè tot està per fer i tot és possible!” (Miquel Martí i Pol). “Perquè arribarà el dia en que ja no podrem més i aleshores ho podrem tot” (Vicent Andrés Estellés).

Una abraçada a tothom.

La Senyera, unsere katalanische Fahne

La Senyera, unsere katalanische Fahne

Us deixe una relació de enllaços a notícies sobre ambdos temes, el Mur i el Dret a decidir:

En català:

Editorial de Vicent Partal a Vilaweb: http://www.vilaweb.cat/editorial/4218389/manual.html

Article al mateix Vilaweb: http://www.vilaweb.cat/noticia/4218669/20141107/dario-fo-noam-chomsky-quinze-noves-personalitats-internacionals-favor-9-n.html

En alemany/auf Deutsch:

Xarxes socials:

https://twitter.com/anc_de

https://www.facebook.com/anc.deutschland

Articles de divulgació o acadèmics:

http://library.fes.de/pdf-files/id/10769.pdf

http://www.uni-frankfurt.de/44860878/Katalanische_Geschichte

http://www.swp-berlin.org/fileadmin/contents/products/aktuell/2013A50_lng.pdf

Comunicació:

http://www.dw.de/der-mauerfall-eine-unterrichtsreihe/a-2340056

http://www.dw.de/zehntausende-katalanen-fordern-unabh%C3%A4ngigkeit/a-18007106

Premsa:

http://derstandard.at/2000006085647/OekonomDagegen-ist-einzig-die-alt-eingesessene-Elite

http://www.welt.de/politik/ausland/article130728094/Katalanen-fuerchten-EU-Rauswurf-bei-Unabhaengigkeit.html

http://www.stern.de/politik/ausland/katalonien-oberster-gerichtshof-verbietet-volksbefragung-zur-unabhaengigkeit-2150879.html

http://www.berliner-zeitung.de/politik/katalonien-katalanen-wollen-unabhaengigkeit,10808018,24247068.html

http://kurier.at/politik/ausland/katalonien-traeumt-von-der-unabhaengigkeit-proteste-in-barcelona-und-wien/83.786.140#section-84085263

http://www.tagesschau.de/ausland/katalonien-123.html

http://www.spiegel.de/politik/ausland/katalonien-unabhaengigkeit-tausende-demonstrieren-fuer-autonomie-a-991156.html

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/spanien-katalonien-verzichtet-auf-referendum-ueber-unabhaengigkeit-13207000.html

http://www.zeit.de/politik/ausland/2014-09/katalonien-unabhaengigkeit-verbot

http://www.sueddeutsche.de/politik/unabhaengigkeit-von-spanien-katalonien-soll-ende-abstimmen-1.1842441

http://www.spanienlive.com/index.php/Politik/katalonien-unabhaengig-spanien-konflikt-gruende-abspaltung

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: