//
estàs llegint...
Política

Riu en l’esfera, la #PrimaveraEuropea

Aquest diumenge s’han celebrat les eleccions al Parlament europeu. No vull estar-me sense donar la meua opinió sobre els resultats. Als mitjans de comunicació de tots els tipus i de tots els colors els anàlisis són extensos i detallats i hi ha que amaguen segones intencions poc dissimulades, si atenem a les comparacions tan diferents de les dades segons de quin partit estiguen parlant. Com diem alguns amb certa dosi de paciència, enuig i un pèl de desil·lusió, “no tenim amics en cap lloc, ni a l’esquerra ni a la dreta”. Jo tampoc puc fugir d’una visió personal i parcial, més ajustada a la veritat segons la meua manera d’entendre les coses, així que vosaltres direu si s’acosta o no a la vostra.

Jordi Sebastià i Mònica Oltra celebren el resultat de #PrimaveraEuropea

Jordi Sebastià i Mònica Oltra celebren el resultat de #PrimaveraEuropea

Durant la campanya electoral, si preguntaves a qualsevol de Compromís, la meta en aquestes eleccions era aconseguir que Jordi Sebastià, l’alcalde de Burjassot, fóra la nostra veu a Europa. L’entrada del valencià ens col·locava, per fi, a totes les institucions on Compromís podia presentar-se. La veu valenciana que defensara els interessos valencians a Europa. I la meta s’ha aconseguit aquest diumenge amb suficiència. Què és el que ha canviat en aquests quinze dies perquè alguns militants i simpatitzants de Compromís se senten decebuts?

En primer lloc, crec que hauríem de tornar a llegir, detingudament, les dades que ja hem vist en altres mitjans:

–          Primavera Europea aconsegueix a tot l’Estat 299.884 vots (1’91%); al País Valencià, àmbit natural de Compromís, passem de 18369 (0’98%) en 2009 a 138.488 (7’94%) en 2014; i a Alcoi, de 466 (1’86%) en 2009, a  1688 (7’15%) en 2014. La participació total no ha arribat al 46% en Espanya, tot i que al País i a Alcoi ha estat lleugerament superior. Jordi Sebastià, el candidat guanyador d’unes primàries a Compromís, entra al Parlament europeu.

–          A la contesa electoral de 2011 pel Congrés espanyol, Compromís obtingué 125.150 vots (4’8%) al País Valencià i 2045 (5’79%) a Alcoi. Aquests resultats permeteren  Joan Baldoví obtenir acta de diputat a Madrid per Compromís per primera vegada amb un 75% de participació.

–          Com a resum, al País Valencià, en conteses d’àmbit estatal: 0’98% (2009), 4’8% (2011) i 7’94% (2014). A Alcoi, 1’86% (2009), 5’79% (2011) i 7’15% (2014).

Amb la reflexió que segueix aquestes dades, en la meua opinió, hi ha molta pressa. Massa pressa i poca paciència. Supose que cap votant de Compromís pot entendre com és que algú és capaç encara de votar PP i PSOE: aquells que han provocat la crisi, els inductors de la injustícia social permanent en què ens han obligat a viure, aquells que estan farcits d’escàndols i corrupcions.  Però les dades són contundents i el bipartidisme ha perdut la seua majoria. Molts ciutadans, potser no suficients, s’han convençut de què ni uns ni altres han aportat cap solució; ans al contrari, cada vegada ens han submergit un poc més en la misèria. Potser ha fet falta tenir l’aigua al coll per adonar-se’n.

PPSOE

PPSOE

Així s’explica el creixement magnífic d’una opció molt nova (només té quatre mesos de vida) com és Podemos. Només veig un però: la més gran artilleria és el seu cap de llista, el mediàtic Pablo Iglesias; tant és així que el seu logo com a partit és la seua cara impresa i tota la campanya ha penjat de la seua gran imatge mediàtica amb un gran suport d’alguna televisió i certa premsa, sobre tot digital, i una gran feina a les xarxes socials. Però el desencant és tan gran i la força dels nous mitjans tan potent que ha estat suficient com per aconseguir 5 diputats a la primera. I tan de bo tornen a provar-ho, com prometen, a les properes generals espanyoles. Però, de moment, no tenen estructura a nivell local i caldrà veure l’efecte que això té en Alcoi. De moment, la meua felicitació.

Tot el contrari d’allò que s’observa a l’altra banda de l’espectre polític amb Ciudadanos, amb dos diputats a Europa però un pobre resultat a Alcoi. Caldrà esperar a vore si l’efecte Sedano acaba produint-se. Els efectes sobre el PP podrien resultar majors que els que ja s’esperen i ni Miró aconseguiria pal·liar el mal resultat. Personalment, espere que Vox siga una mala anècdota al nivell de La Falange i desitge que el nivell paupèrrim de l’agrupació alcoiana d’UPyD gaudisca només de l’empenta que tenen a nivell estatal però que no siga prou per donar quefer a l’Ajuntament amb bestieses nacionalistes espanyoles i animalades gens científiques, pensades només que per fer mal.

A tot l’Estat espanyol ha hagut un clar gir a l’esquerra, escarmentats de les polítiques neoliberals del PP. Si Convergència ha mantingut el tipus malgrat les retallades, ha estat pel suport al sobiranisme, tot i que ERC li ha passat davant. I ací tenim l’augment de l’esquerra espanyola a favor d’EU. Cada vegada està més clar, i espere que els amics d’Esquerra Unida se n’adonen d’una vegada per totes, que l’enemic no som nosaltres: atacar-nos perquè pensen captar els votants valencianistes progressistes em sembla una estupidesa treta d’algun manual stalinista polsós. I vaja per davant la meua sincera felicitació: tan de bo tornem a seure’ns al mateix banc ben prompte.

Resultats europees 2014

Resultats europees 2014

D’una altra banda, el PSOE i el PP han caigut de nassos a la resta de l’Estat i al País Valencià. I això que diran a Alcoi que han guanyat les eleccions!1 Veiem unes dades:

–          PSOE d’Alcoi obté, a 2009, 11689 vots (46’5%) i, a 2014, 5538 vots (23’47%). Just la meitat!!

–          Si agafem un gràfic històric, l’únic candidat socialista que va aconseguir un augment dels vots des de finals dels ’90 (de 10034 en 2003, a 10985 en 2007) va ser Patricia Blanquer, defenestrada més tard per no haver superat el PP i substituïda per l’actual alcalde d’Alcoi, Toni Francés. Però amb l’arribada de Francés, les dades no milloren: a les generals de 2011 obtenen uns vots més, 11458, però menor percentatge (32’46%) que les anteriors d’àmbit estatal; a les últimes locals són ja 7818 (24’52% i només a 1700 vots i un 5% de Compromís) i 5538 (23’47%) a aquestes europees.

–          Per la nostra banda, l’evolució va de la mà de la progressió a nivell de País. D’1 regidor a 2003 (2100, 6’03%) i extraparlamentaris a València, passem a 2 regidors a 2007 (2420, 7’2%) i 7 al Parlament valencià (en coalició amb EU) i a 5 regidors a 2011 (6096, 19’12%) i 6 a València en solitari (EU aconsegueix 5). Fins i tot hi ha grup municipal amb 3 regidors a l’Ajuntament de València.

Tot i les dades, periodistes i analistes d’aquesta ciutat donen el PSOE com a guanyador pel fet de tenir més vots i comenten una hipotètica davallada de Compromís. Alguns fins i tot han fet bonics gràfics, tot aclarint com quedaria l’Ajuntament amb uns resultats com les europees (i no només a Alcoi2), i encara que avisen que no tenen res a veure, furguen en la comparació de números entre locals i europees de Compromís. Altres, ni s’han molestat en fer formatgets. Al PSOE li haurà encantat. Al final enllace diverses fonts perquè compareu.

Però nosaltres no ens hem de deixar enganyar per la por d’aquell que veu en el bipartidisme l’estimada seguretat a les seues ments encartonades i a les seues butxaques, sempre famolenques. Ja sé que pensareu que la meua veu no val res i que ells la tenen més gran. Com ha demostrat Pablo Iglesias, el tamany no importa i si volem, podem. I jo tinc un compromís personal amb la meua pàtria: vull un País Valencià més just, més lliure, més net. Un País Valencià millor. Estic convençut que Compromís i la seua gent estan més que capacitats per dur a terme eixe somni cada vegada més proper. Al 2011 vaig participar d’un somni que es va trencar inesperadament i vull que prompte en comence un altre. Com a la cançó del més gran, “Fe és penosa lluita per l’avuí i pel demà”. I, pel bé de tots, cal que neixen flors a cada instant. És l’hora de la #PrimaveraValenciana!

Una abraçada ben gran

País Valencià, una nació d'Europa

País Valencià, una nació d’Europa

1 A l’hora d’escriure aquestes línies, ha dimitit Rubalcaba, el Secretari General del PSOE, encara que aplaça l’efecte fins el juliol, temps de sobra “para dejarlo todo atado y bien atado”. Això sí, una vegada més han promés primàries i han repetit allò tan guai de “abrimos un espacio de reflexión” i “hemos entendido el mensaje de la ciudadanía”. En fi…

2http://www.eldiario.es/europeas_2014/Grafico-quedaria-Congreso-elecciones-generales_0_264224234.html

 

Dades extretes de les següents direccions web:

http://www.elmundo.es/elecciones/elecciones-europeas/resultados/2014/17/03/p009.html

http://resultados.elpais.com/elecciones/2014/europeas/

http://resultados.elpais.com/elecciones/2011/generales/congreso/17/03/09.html

http://elecciones.mir.es/resultados2011/99MU/DMU1703900999_L1.htm?d=0&e=0

http://www.elmundo.es/especiales/2007/05/elecciones_mayo_2007/html/resultados/municipales/03/alcoy202f20alcoi.html

http://elecciones.lainformacion.com/municipales/2011/comunitat-valenciana/valencia/valencia.html

Notícies locals

http://pagina66.com/not/95151/debacle-de-psoe-y-pp-en-alcoy/

http://www.radioalcoy.com/News/New/el-psoe-gana-europeas-alcoy

http://www.copealcoy.es/copealcoy/app/noticias/noticias.asp?id_item=2191

http://www.aramultimedia.com/ca/eleccions_europees_14/alcoi_castiga_pp_psoe_i_confia_en_esquerra_unida_i_el_nou_missatge_de_podemos-17060.html

http://www.elnostreperiodic.com/PP-y-PSOE-pierden-a-la-mitad-de-sus-votantes

Anuncis

Debats

3 thoughts on “Riu en l’esfera, la #PrimaveraEuropea

 1. La meva opinió te la vaig comentar al dia següent, deixat dur pel pesimisme per la diferencia de vots de les locals a les europees, de tota manera i malgrat que no es pot comparar,estes dades han de servir per reactivar-se i anar amb mes força a per les pròximes eleccions locals, com una mena de toc d’atenció. També em van sorpendre els resultats a Muro, on pasen de guanyar compromis a les locals a fer-ho el PP a europa, esta clar que en pobles xicotets es vota a les persones, pero este canvi tan radical no l’entenc…

  M'agrada

  Posted by jordi | 28 Mai 2014, 10:10
  • Com ja vam parlar, les locals són totalment diferents. Però estic d’acord en què s’ha de treballar més perquè els ciutadans d’Alcoi troben Compromís més a prop encara de les seues aspiracions.
   Gràcies pel comentari!

   M'agrada

   Posted by joanlluis23 | 28 Mai 2014, 13:24
  • Hola Jordi, és important comparar eleccions del mateix estil i agafar-se l’històric de dades. Et recomane que entre en http://www.argos.gva.es i busques el poble que vullgues. I et faig una reflexió que em feien ahir. En 2011 Compromís treu 6mil vots a Alcoi quan en les eleccions immediatament anteriors sols se’n tenien 400. Fa que pensar.
   I si mirem a Muro. Em comenten que l’Alcalde ballava pels corredors dels bons resultats en unes europees.
   Els que segur que no ballarien serien PP i PSOE…

   Això no lleva, per suposat que cal posar-se a la faena! 😉

   M'agrada

   Posted by David | 28 Mai 2014, 14:09

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: