//
estàs llegint...
Periodisme, Política

“Moniato!”

Protestes ciutadanes a la visita de Fabra a Alcoi

Amb motiu de la inauguració dels ponts de Batoi i Viaducte-Zona Nord

Abans de les 11.00 h del matí, un grup nombrós de ciutadans alcoians i forasters feia rogles a les immediacions del nou pont de Batoi, tot esperant l’arribada del seguit autonòmic, encapçalat pel Molt Honorable President de la Generalitat valenciana, senyor Fabra (PP), i dels seus amfitrions del l’Ajuntament alcoià amb l’Alcalde Francés (PSOE) i el primer Tinent d’Alcalde Agulló (EU) al capdavant. Un desplegament inusualment gran de policies, entre locals, nacionals i autonòmics, han disposat un perímetre de seguretat que deixava ben lluny els ciutadans del centre de la inauguració.

De Ràdio Alcoi-SER

De Ràdio Alcoi-SER

Una vegada tothom se n’ha adonat, els grups han anat avançant pels bancals laterals, seguits sigil·losament per parelles de policies, fins arribar a uns marges elevats que dominaven tot el pont i que permetien una bona vista de l’escena que havia de tenir lloc moments després. Si de bon principi la policia intercanviava bromes amb la gent i es disposava amablement com a pantalla davant del marge amb l’excusa de la seguretat dels manifestants, l’afluència cada vegada major d’aquests i la imminència de l’arribada dels vehicles oficials canviaren l’actitud amistosa dels uniformats per una disposició més tesa i ferma, fent endarrerir vint metres els manifestants del marge al que la policia donava l’esquena.

Protesta als bancals. JLlS

Protesta als bancals. JLlS

El comportament pacífic i modèlic dels ciutadans es feu palés davant d’aquesta exigència i el perímetre retrocedí uns metres, tot i posar en evidència als policies la seua actitud davant la inexistència de perill o de comportaments manifestament violents. Algunes veritats punyents, cantades amb bona veu, etzibaven els primers convidats al centre del pont, secundaris amb ínfules de grans senyors, per la mirada que dedicaven als crits dels manifestants. Apareguts els cotxes dels mandataris amb una mica de retràs sobre l’horari previst, una escridassada monumental va tronar la comitiva política amb xiulets, insults i declamació d’eslògans amb megàfon.

(Vídeo d’I.Flores)

Pancartes de la Plataforma per la Dependència, cartolines demanant la dimissió de Fabra, les armilles taronja dels afectats pel tancament de Canal 9 i dits enlairats amb “peinetes” d’indignació ciutadana acompanyaven el ball de la meua senyera en protesta pel silenci de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià, en particular, i el maltractament i la persecució de la nostra llengua i la nostra cultura, en general. Des del crit de “Dimissió” a la petició d’eleccions anticipades, passant pels més enfervorits “lladre”, “moniato”, “desvergonyit”, “sinvergüensa” o directament “filldeputa”, que no van parar fins que el besamans va acabar i els polítics tornaren a pujar als cotxes i autobusos contractats per dur-los a la inauguració del pont “Francisco Aura” des del Viaducte a la Zona Nord, tot escortat per quatre furgons i nombrosos vehicles policials.

I fins ací, els fets.

Compromís

Compromís

Si al darrer post em queixava de la poca resposta de la gent als atacs que pateixen diàriament per part dels governs autonòmic i estatal, l’acció de hui no m’ha fet canviar molt aquesta impressió. Si bé érem prop del centenar de persones a Batoi, encara tinc la sensació un pèl amarga de saber que tota la cridòria ha passat com un airet imperceptible entre una orella i l’altra de l’Honorable, sense alçar ni mig pensament al cap buit de l’hereu del Camps dels “trajes” i de la “Gürtel” i de la Fòrmula-1 i de tants i tants desastres i robatoris, malversacions i xanxullos. Però allí estàvem, drets davant les injustícies, demanant trellat i responsabilitats; espolsant-nos les manies perquè són ells es que han de sentir vergonya i penediment.

De la pàgina de Facebook de la Plataforma per la Dependència de l'Alcoià-Comtat

De la pàgina de Facebook de la Plataforma per la Dependència de l’Alcoià-Comtat

Vergonya d’estar allà davant de tants manifestants i penediment d’haver anat a rendir-li submissió a Fabra, així semblava el Tinent d’Alcalde per EU, Paco Agulló, fent-se el desmenjat a uns metres de distància, com si la cosa no anara amb ell. Però anava i així ho va dir la gent de la Plataforma per la Dependència de l’Alcoià-Comtat i d’altres, que estaven darrere dels de Compromís que ens hem animat a acudir. Segur que a molts dels regidors del PSOE els haguera agradat ser els que cridaven, pels somriures que ens van dedicar al saludar-nos. I perquè no ho van fer? Amb la presència obligada de l’Alcalde haguera estat suficient, no? Ells sabran. Compromís va emetre una nota explicant perquè no participàvem dels actes, en rebuig de la visita de Fabra, i assenyalant que la presència dels nostres regidors es deu a la relació personal que hem mantingut des de fa molts anys amb el senyor Paco Aura, a qui haguérem volgut homenatjar amb una jornada festiva i, com molt bé s’ha dit a les xarxes, sense tanta policia i mala gent al seu costat.

Paraules de F.Aura en presència de Fabra i Francés. (Foto: AM)

Paraules de F.Aura en presència de Fabra i Francés. (Foto: AM)

Com al costat estaven els nets d’aquells falangistes que enviaren el senyor Aura a Mauthausen durant la Segona Guerra Mundial, a l’exili al final de la Guerra Civil espanyola. No només els càrrecs autonòmics i provincials del PP, sinó els seus representants alcoians: la mirada d’odi de José Luis González als manifestants era gairebé sòlida i pretenia fer mal; les ones d’estil aznarià dels cabells engominats del portaveu Fernando Pastor no ocultaven el menyspreu que desprenia cap als seus conciutadans, indignats pels disbarats del seu partit. Rosa Sánchez ni es dignava a mirar el populatxo i una innocent i sempre simpàtica Carmen Payá somreia tímidament i nerviosa sense saber com assimilar tot el que passava. No sé si Sedano estava, ni m’importa: un personatge que ha malbaratat la major època de vaques grosses, amb tots els govern possibles del seu partit a totes i cadascuna de les institucions, sense aportar més que projectes desastrosos i un deute insuportable.

Alliberament de Mauthausen (5 de maig de 1945)

Alliberament de Mauthausen (5 de maig de 1945)

A la inauguració de l’altre pont no hi vaig assistir. De veres que em dolia pensar en el senyor Aura. Precisament el dia en què Alemanya, el seu antic carceller, celebra el Dia d’Homenatge per les Víctimes de l’Holocaust nazi, els hereus d’aquells que el van enviar a un destí espantós (falangistes, franquistes i filonazis) li donen hui la mà amb hipocresia malaltissa i desvergonyida; els mateixos que s’han negat al Parlament espanyol a condemnar el colp d’Estat de 1936, la dictadura de Franco i a donar solució a les víctimes dels genocidis de la postguerra. No han deixat ni que la família ni els amics l’acompanyaren. Ni als ciutadans que ho hem pagat, com deia l’amiga Yaiza! Tan de bo algú agafe al vol la idea de l’amiga Lídia i es faça un homenatge com Paco Aura mereix.

(Vídeo de P.Sanchis)

Us deixe amb imatges i vídeos d’aquesta jornada, els autors dels quals indique també al peu. Una abraçada a tothom!

Vídeo des del Viaducte, per À. Esteve

https://www.facebook.com/photo.php?v=602160749856509&set=vb.100001877686021&type=2&theater

Enllaç a webs de notícies:

Aramultimèdia: http://www.aramultimedia.com/ca/local/inauguracio_polemica_dels_dos_ponts_a_alcoi-16317.html

Vilaweb: http://www.vilaweb.cat/noticia/4169513/20140127/fabra-rebut-insults-crits-dimissio-alcoi.html

Pàgina 66: http://www.pagina66.com/2014/01/27/not-loc-protestas-y-maxima-seguridad-rodean-a-fabra/

Fabra dimissió!

Fabra dimissió!

Protecció policial a polítics desvergonyits

Protecció policial a polítics desvergonyits

Desplegament policial (Foto: Cesk Xagal)

Desplegament policial (Foto: Cesk Xagal)

Francisco Aura i Alberto Fabra (Foto: Cadena COPE Ràdio)

Francisco Aura i Alberto Fabra (Foto: Cadena COPE Ràdio)

Anuncis

Debats

4 thoughts on ““Moniato!”

 1. Moniato mola

  M'agrada

  Posted by Salvi | 27 gener 2014, 20:06
 2. Més vídeos a Youtube a partir de http://www.youtube.com/watch?v=rtmb8Zr389M

  M'agrada

  Posted by joanlluis23 | 28 gener 2014, 08:53
 3. I un article molt bo de Javier Llopis amb fotos de Paco Grau a http://www.tipografialamoderna.com/la_mirada_de/puentes-de-ira/

  M'agrada

  Posted by joanlluis23 | 28 gener 2014, 09:08
 4. al final poca gent en el carrer, estem inmersos en el menfotisme habitual, en fi… quan despertarem?

  M'agrada

  Posted by jordi | 5 febrer 2014, 23:09

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: