//
estàs llegint...
Política

L’estranya geometria de l’esquerra alcoiana

Segons el Diccionari de la Llengua Catalana, Geometria “és la part de la matemàtica basada en la intuïció de l’espai”. M’ha fet gràcia la definició! Les matemàtiques sempre m’han semblat fredes, àrides, sense ànima i pensar que la intuïció pot definir-ne una part m’ha arrancat un somriure. No he estat mai capaç d’entendre-les, però supose que no és la classe d’intuïció que jo conec. De tota manera, li he trobat cert sentit. Potser siga precís saber de matemàtiques per comprendre l’encaix d’actituds conservadores en partits suposadament d’esquerra. Mire i remire però a l’Enciclopèdia no hi apareix cap relació entre la Política i la Geometria més enllà de l’oritge etimològic dels termes.

Geometria I

Geometria I

No calen, però, coneixements de geometria algebraica per intuir l’espai de la dreta alcoiana. Amb un poder indubtable i una representació popular innegable, tothom sap massa que giren i regiren les jaquetes per acomodar el seu discurs segons bufe el vent. Aquesta mateixa setmana el PP es queixava amargament de la utilització partidista del 9 d’octubre que ha fet el Govern alcoià per bé d’atacar-los, tot buidant de contingut reivindicatiu la festa dels valencians. Se’ls oblida que, amb ells al Govern, gairebé aconsegueixen fer-la desaparèixer, no només com a reivindicació nacional sinó en la seua vessant festiva.

Són capaços d’obviar que són precisament ells els que han convertit el seu “tapís de murta i de roses fines” en el nostre solar econòmic i cultural. Alcen els muscles en senyal d’ignorància o desdeny quan els preguntes per les desenes de sentències a favor de la unitat de la llengua, definint el valencià com a variant dialectal del català. Quina por els ha de fer una sentència, si els imputats del PP a les Corts podrien fer un grup parlamentari propi! Mentres no siga una sentència de mort, que diu aquell… Doctrinals, com l’Església amb la que han compartit el poder en simbiosi secular, són monolítics i rígids, impermeables a les demandes i necessitats del poble al que governen, com els nous senyors feudals d’aquesta trista Comunitat de veïns en la que ens han allotjat.

Però tot això ja ho sabem. És absurd exposar de nou la pobresa del seu missatge o renegar de la seua mirada estreta. Al capdavall, se n’alegren bona cosa del desllevassament que ha permés, o fins i tot fomentat, tant el PSOE com EU (en aquest article ho explica Javier Llopis millor que jo). A diferència de la resta de partits polítics, Compromís ha organitzat, els últims anys, un acte alternatiu a l’oficial per celebrar com cal la festa nacional valenciana, fins i tot l’any en que va estar al Govern d’Alcoi. Un acte senzill, casolà, però sense cap complex i amb molta il·lusió. Mira que n’és de fàcil la geometria de quatre barres!

PSOE i EU, pel contrari, no han fet més que deixar-la anar, sense fer molta força, per la inèrcia decadent que arrastra la nostra festa nacional, molt en sintonia amb la realitat del País. Estem d’acord en què no hi ha diners per a grans actes, però tan pobrets som que no hi ha per vestir de senyeres els balcons de l’Ajuntament? Si punxeu a continuació a les lletres blaves, voreu com el Govern que s’anomena d’esquerres llueix l’Ajuntament per donar esplendor una festivitat de l’Església catòlica. I en aquest altre enllaç, podeu vore la nul·la exteriorització de la identitat valenciana al Consistori alcoià el dia en què aquesta es celebra. A mi, sincerament, no m’estranya: durant l’any en què l’esquerra progressista valenciana va compartir les tasques de Govern, membres de l’esquerra conservadora em van recordar, massa sovint per ser graciós, que ells eren més de “Comunitat” que no de País. No van fer ni pols ni remolí en recuperar la Bandera Gran de Sant Jordi (això sí, al c/Entença es reten honors a la bandera d’un país estranger i extint) i dóna pena vore els intents d’apoderar-se de figures evidentment nacionalistes com Ovidi Montllor o Isabel-Clara Simó.

I la participació i la democràcia de la que fan gal·la socialistes i comunistes? Després de prometre un Manifest de consens, no només no van convidar l’oposició a la seua redacció, sinó que tampoc van tindre la deferència de presentar-los el text. Sabeu com són aquells “esportistes” que creuen que només estar apuntats al gimnàs ja fan prou esport? Això els passa als grups encapçalats pels senyors Francés i Agulló. Com ja és habitual, l’esquerra del s.XIX creu que dient les paraules, aquestes es transformen en realitat, com a resultat d’alguna màgica alquímia. Però la veritable realitat és que, fins ara, només han copiat el model sedanista de repartir favors i prometre ajudes per intentar guanyar voluntats. Parlen, exaltats, d’assaltar el Palau d’Hivern però, igual que fan respecte el dret de les dones a les Festes de Moros i Cristians, al final tot queda en una enganxina a la solapa de l’americana.

A la geometria analítica, l’eix de coordenades x=socialistes i y=comunistes, la corba sempre decreixent es dibuixa amb punts molt negres durant un període de temps que no serà de quatre anys. Ja estic esperant el moment en què escenifiquen el trencament teatral per encetar les eleccions. No cal ser Euclides per adonar-se’n que la indefinició socialista incomoda els comunistes i que la deslleialtat comunista és mal suportada pels socialistes. Uns i altres van fent marxa amb els culs ben asseguts a les poltrones i esmolen els acers. Mentres, “la casa pa’ barrer”, un País que és menys País i un poble que va perdent, punt negre a punt negre, la poca il·lusió que li queda. D’il·lusió haurà de parlar, doncs, qui encara és capaç de demostrar-ne alguna…de volta en quant. I decidir-se, ja, a actuar!

Potser és que no entenc de política, tampoc. Potser la política haja venut part de la seua ànima. Tal vegada si ens interessàrem més per ella, podria recuperar-la, n’estic convençut. D’allò que estic completament segur és que, amb més matemàtiques, ens aniria molt millor. Us deixe exemples de geometria alcoiana i us envie un abraç a tothom.

Geometria II

Geometria II

Geometria III

Geometria III

Geometria IV

Geometria IV

Geometria V

Geometria V

Geometria VI

Geometria VI

Geometria VII

Geometria VII

Geometria VIII

Geometria VIII

Geometria IX

Geometria IX

Geometria X

Geometria X

Geometria XI

Geometria XI

Geometria XII

Geometria XII

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: