//
estàs llegint...
Personal, Política

Comunitat Alcoiana

Hui m’he alçat pensant en els noms. En alguna peli americana haureu sentit allò de “las opiniones son como el culo: todo el mundo tiene uno”. El mateix passa amb els noms però, al contrari de l’apreciació despectiva d’Eastwood, aquests tenen molta importància. Posem nom als objectes, als pensaments, a les persones, als sentiments, als animals… Els noms són precisos i són importants. Si arriba el moment de posar-ne un, ningú el posa a la babalà: tothom es pren el seu temps per pensar-lo, amb calma. No volem arrepentir-nos de la decisió perquè, una vegada posat el nom, es queda per sempre o ens costa molt de canviar. Aquest nom, després, despertarà records i sentiments que volem associar a un mot que ens agrade.

 En relació a la seua rellevància, qui no recorda Carod-Rovira dient “el meu nom és Josep Lluís ací i a la Xina Popular”? No oblideu que va rebre un munt de crítiques. Però reflexioneu: qui es gira si sent un nom que no és el seu? És igual? Ni de prop: que cadascú pense en el seu nom i que em diga si té igual com li diguen. Esteban vol que li diguen Esteve? Llorenç es reconeix amb Lorenzo? Cesc és igual que Paco? Tots teniu un cul: teniu igual com li diuen?

Titelles

Titelles

Però a mi em sembla que el problema és quan es tracta del valencià. Encara tenim fixat al cervell l’educació franquista, espanyolista i espanyolitzadora. Potser no directament sobre nosaltres, rodant la quarentena, però si dels nostres pares i iaios. Allò que és la nostra vida, molts ho confonen amb La Vida i es mantenen refractaris als canvis. És massa feina, val més regolar endormiscats, feliços, despreocupats.

Però molts altres recordem. Recordem el que volen que oblidem per obligació, peresa o ignorància. Recordem que som valencians. Que els valencians parlem valencià, el català de la nostra terra, encara que en coneixem de moltes altres. I que tenim un nom. Un nom que és precís, important i únic. I no volem que ens diguen un altre. Els alcoians som valencians. I el nostre nom és valencià: Alcoi. Si no recorde mal, Alcoy està a Les Filipines…

Alcoy, Les Filipines

Alcoy, Les Filipines

La política de dreta i alguna esquerra espanyola, conservadors com són, es troben cómodes en l’immovilisme i regolen, endormiscats, sense espolsar-se la caspa franquista espanyolitzadora. Del PP ja ens ho suposem, hereus del Millan Astray de “Viva la muerte, muera la inteligencia”, com de les cries neofeixistes d’UPyD. El comunistes encara donen suport a les sigles del País Valencià malgrat el seu internacionalisme, normalment en espanyol. Però el vell PSPV, més endormiscat que mai i regolant sense redempció cap el no-res dins del PSOE espanyol, apel·len cada vegada amb menys vergonya pel terme Comunitat Valenciana, tan gris i indefinit com ells mateixos. I després del que hem vist al Ple de juny de 2013  a l’Ajuntament d’Alcoi/Alcoy amb la proposta de Compromís, si no li posem remei d’ací a dos anys, acabarem sent, sense nom propi, grisos i decadents, regolant fins la desaparició com a poble únic, diferent i important, la Comunitat Alcoiana.

El gran Jordi Davó ho explica molt bé al seu blog, que ens regala sempre bones entrades. Hui us anime a llegir-lo fent clic a la foto.

El Gran Duc Bloc de Jordi Davó

El Gran Duc
Bloc de Jordi Davó

Anuncis

Debats

3 thoughts on “Comunitat Alcoiana

  1. ieeee, tu sí que eres gran, Joan Lluís, jo… mitjanet, poca cosa. gràcies per l’enllaç i per les teues reflexions. llegint-te he recordat allò d’Espriu: “Hem viscut per salvar-vos els mots, per retornar-vos el nom de cada cosa”. Alguns, per contra, viuen per furtar-nos els noms, els serveis públics, les inversions, les beques, la igualtat d’oportunitats…

    M'agrada

    Posted by davonet | 28 Juny 2013, 09:27

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: