//
estàs llegint...
Personal

Estan bojos aquests romans!

Si una cosa tenien els romans, a banda de construir imperis mil·lenaris i matar al fill d’un déu, era gràcia per deixar frases a la posteritat. Ens han llegat un bagatge enorme d’expressions i frases fetes que ens permeten brevetat en el discurs amb un referent a l’abast de gairebé tothom. Si sentim “quid pro quo” o “alea jacta est” tots entenem, segurament gràcies al cinema, que es demana una reciprocitat determinada, en la primera frase, i que no hi ha res més que fer sinó seguir endavant, en la segona. Aquestes són de les més conegudes. Hi ha d’altres que no ho són tant. Per exemple, la veu anglesa “snob”, que denota a aquell que aparenta ser d’una classe superior a la que pertany i que nosaltres diríem en valencià, de manera molt gràfica, “que bufa en caldo gelat”, ve del llatí “sine nobilitate”, sense noblesa. O allò de “Dura lex sed lex”, que res té a veure amb la vaixella de la mama, sinó que ens adverteix que la llei és dura, però que és la llei, col·lega.

Una en particular, emprada per Ciceró al seu discurs contra Catilina, em ve moltes vegades al cap. Per ser-vos sincer, vaig llegir l’expressió “O tempora, o mores!” a un dels llibres d’Astèrix abans que al text del gran Marc Tuli: la meua quota estava coberta amb Ligari, el poeta Arquies i Sexto Roscio d’Amèria, i l’obra d’Uderzo i Goscinny és més entretinguda, on vas a parar! “Ai, els temps, ai, les costums!” I és que no hi ha ningú que no crega que qualsevol temps passat fou millor. No passaríem sense Internet i els mòbils, és clar, però la gent de la meua generació enyorem jugar al carrer sense cotxes amb el bocata a la mà. Estem abonats a televisions digitals i cursos online i tenim comptes en jocs virtuals i bancs sense oficines, però a cada poc temps ens arriba un vídeo amb les sèries de dibuixos animats i joguets dels ’70-’80, ens posem ben tendres i desitgem tornar a aquell temps feliç on no érem pares o tios, sinó fills i nets.

Paul BREITNER

Està clar que d’allò que tenim enyorança és de la infantesa perduda, de la joventut que se’ns va acabant, dels moments feliços i sense preocupacions, quan el rellotge es negava a avançar i només teníem ganes de ser majors… Però si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya anirà a Mahoma. L’enyorança ha esdevingut moda i les restes d’armari i les caixes del traster, indústria milionària. Han tornat els pantalons de pitillo, els de campana i, de nou, els de pitillo; les camises podria haver-se-les posat mon pare sense cridar l’atenció i les camisetes hagueren estat top-venta l’any 75. Bolsos, sabates, mocadors… Fins i tot els pentinats i les barbes tornen a la generositat dels ’70. Gràcies al cel, només als caps! El colmo de la modernitat és la camiseta del Naranjito, una bossa de esport de Montreal’76 i la jaqueta de Felipe González. Tot molt Hipster i convenientment retratat a l’Instagram.

Darrere la façana alternativa no hi ha més que negoci, com no podia ser d’una altra manera. I poca imaginació. I avorriment. I molt de desencant: el present no ens sembla ni l’ombra d’allò que esperàvem per l’any 2000 i el futur no ens promet massa alegries. Dels cotxes voladors que somniàvem conduir entre torres de cristall, hem passat a emigrar a Alemanya per sobreviure; això sí, amb boina de marca, gallina serigrafiada a la samarreta i la foto de la maleta penjada al mur de Facebook.

Què li farem? Així és la vida. Res nou baix el sol.

lluita

“Tempus fugit”, que deia aquell. “Carpe diem”, que deia l’altre. El temps passa i l’haurem d’aprofitar. Conforme estan les coses, ens haurem de preparar per a tot: Si vis pacem, para bellum.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: